Cine si cum conduce in cuplu?

Dacă puneam această întrebare acum 120 de ani, răspunsul era fără echivoc. Acum totul este o chestiune de putere și cel mai bine poți afla privind modul în care cuplul se poartă pe ringul de dans.

Dansul pare o chestiune extrem de complicată dacă vorbim de coregrafie, postură, expresivitate etc. Cine s-a uitat la "Dansez pentru tine" a văzut cu siguranță câtă muncă presupune un dans de 3 minute.

Bărbatul conduce, femeia îl urmează...

Psihologii americani au privit însă dansul cu ochiul celui care vrea să observe relațiile dintre cei doi membri ai perechii. Din acest punct de vedere, dansul are o regulă extrem de simplă: bărbatul conduce, femeia îl urmează. Se mai presupune apoi că amândoi cunosc pașii. Sună cunoscut? Într-un cuplu funcțional, există o serie de reguli pe care ambii parteneri le respectă și, spun psihologii, un lider recunoscut tacit sau expres.

Lupta pentru postul de lider...
Până în secolul trecut, liderul în cuplu sau "capul" gospodăriei era incontestabil bărbatul. În prezent, sociologii și economiștii consideră capul unei gospodării a fi acea persoană care asigură mijloacele de trai familiei sau cuplului în cea mai mare măsură. De multe ori, această "funcție" este deținută de femeie.

Schimbarea nu este una de natură să ne bucure, deoarece fiecare se simte silit sau silită să joace un rol care nu-i vine la îndemână. Dovezile abundă. Femeile înțeleg prin emancipare nevoia de a excela în carieră, dar și în familie, efectuând o dublă zi de muncă. Tot ele consideră că un bărbat care nu corespunde întocmai cerințelor și nevoilor lor este bun de pus pe fugă, deoarece în zilele noastre totul vine de-a gata, nu este timp să ne șlefuim partenerii.

Bărbații, pe de altă parte, se întreabă: "Din moment ce trăim în plin feminism, de ce să mai fiu atent?" De aceea nimeni nu se mai oferă să care plasele unei femei, nimeni nu mai cedează locul în mijloacele de transport etc.

Sursa problemelor...
De multe ori, modul în care ne raportăm la cel de lângă noi este artificial. Ne inspirăm din ceea ce vedem în cărți, în filme sau la prieteni pentru a ști ce i-ar plăcea perechii noastre sau pentru a ști ce se cade sau nu într-o relație.
Soluția la îndemână...
Nu spun că ar trebui să revenim la situația în care și în cuplu, bărbatul conduce indiferent de circumstanțe. Doar că, în absența clarității în ceea ce privește regulile, ștacheta indiferenței și ostilității se va ridica din ce în ce mai sus.

De aceea, psihologii care analizează cuplurile pe baza modului în care dansează le recunosc disfuncțiile relației pe baza unei realități simple. Relațiile noastre nu funcționează nu fiindcă trebuie să conducă unul și nu celălalt, ci pentru că nici bărbatul și nici femeia nu se mai relaxează în rolurile lor și nu și le mai joacă cu naturalețe.

De ce să nu recunoaștem așadar că ne place ca în unele situații să ne lăsăm în grija partenerului, fără ca asta să însemne că vom sta acasă și vom face manajul tot restul vieții? De ce nu ar recunoaște bărbații că, deși le plac femeile îndrăznețe, uneori e plăcut să simtă că în acel moment, ei poartă pantalonii în relație?

Cel mai simplu lucru pe care îl putem face este să ne facem pe plac, să spunem celui de lângă noi ce ne place și ce nu și să nu ținem cont de ceea ce ar face alții în locul nostru, ci de ceea ce ne dorim noi.

Daca ti-a placut acest articol, atunci apasa LIKE, pentru a-l citi si altii.

Sursa: revista Unica

Cititi si: 6 modalitati de a scapa de rutina in cuplu

Pozitiile de dormit reflecta viata de cuplu

5 dusmani ai relatiilor de cuplu

Un comentariu:

  1. Nu este o regula ,dar unora dintre noi ne place sa dominam indiferent daca facem bine sau rau.cred ca acolo unde femeia este forta totul merge bine sau la fel de bine este in familia unde dragostea este constanta si nu-si pierde din tarie.Mai rar .

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...