Tigara, marul discordiei in cuplu

Atunci când ne imaginăm partenerul ideal, prea puţini luăm în calcul dacă el fumează sau nu. Ei bine, ţigara influenţează viaţa de cuplu a oamenilor aşa cum nici nu ne imaginăm.

In general, ne gândim doar la implicaţiile grave asupra sănătăţii în cazul relaţiei dintre un fumător şi un nefumător, cel din urmă fiind supus unor riscuri considerabile din cauza fumatului pasiv.

În urma unei discuţii cu oameni implicaţi în relaţii în care unul dintre ei fumează, iar celălalt nu, am descoperit cât de mult influenţează ţigara viaţa de cuplu, dincolo de efectele medicale ale fumatului.

Ţigara decide de cine te îndrăgosteşti?
În viziunea unora ţigara poate ajuta doi oameni să socializeze mai uşor.
Adrian, fumător, mărturiseşte că sparge gheaţa mult mai uşor cu o femeie fumătoare.
"Mai mari sunt şansele să mă leg de o femeie fumătoare. O invit la o ţigară sau îmi cere un foc lucrurile evoluează mai uşor în direcţia dorită". Tot el recunoaşte că, printre altele, faptul că o femeie fumează sau nu, îi influenţează decizia de a începe o idilă.

Ţigara este o armă a seducţiei?
Potrivit Oanei, fumătoare, fumul de ţigară îl învăluie pe bărbat în mister. Un bărbat care fumează o atrage mai mult pentru că pare lipsit de inhibiţii, spre deosebire de unul care strâmbă din nas la fumul ei de ţigară.

Adrian mi-a povestit şi el cât de atrăgătoare este o femeie care fumează. "În primul rând, gestul în sine este foarte seducător. Felul în care ţine ţigara şi în care inspiră însetată fumul şi îl expiră satisfăcută, precum şi faptul că se foloseşte de buze şi că îi poţi observa mâinile, transformă fumatul într-un act foarte provocator. Dacă femeia lasă şi urme de ruj pe ţigară, atunci sunt de-a dreptul cucerit", mărturiseşte el.

Ţigara este o sursă de conflict?
Ruxandra se plânge că a răcit recent din cauză că a stat de Sărbători mai mereu cu geamul larg deschis. Motivul? Prietenul ei fumează, iar ea nu suportă fumul de ţigară.

"Nu înţeleg cum asociază el fumatul cu orice: o cafea, o melodie, o discuţie aprinsă, un joc pe calculator... Cred că mai mult mă deranjează la el faptul că-l văd atât de dependent de ceva, iar mie îmi place să-l ştiu puternic şi independent. Cât despre conflicte, spune-i unui bărbat că-l consideri slab pe un plan şi vei avea parte de ele", glumeşte Ruxandra.

Ţigara naşte însă şi reproşuri mult mai grave. Adela, nefumătoare, a rămas uimită când prietenul ei i-a imputat că nu-l iubeşte pentru că nu l-a lăsat să fumeze în bucătărie. "Ulterior a început să-mi înşiruie şi alte motive pentru care nu-l iubesc, aşa că fumatul a fost doar factorul declanşator", îşi aminteşte Adela.

Mirela, fumătoare, a fost îngăduitoare cu reticenţa iubitului ei faţă de ţigări. După multe plângeri, Mirela a cedat şi a rărit considerabil numărul de ţigări fumate.

David se află la polul opus. El s-a apucat de fumat din pricina iubitei sale, fumătoare înrăită.

"M-am apucat de fumat vrând să aflu ce găseşte ea aşa fascinant la ele şi în speranţa că o s-o conving să ne lăsăm împreună. Evident că iniţiativa nu a avut succes, iar eu m-am lăsat singur de fumat după un an de zile". În momentul de faţă David se simte neputincios.

Ţigara este motiv de despărţire?
El se gândeşte inclusiv la despărţire. "Ştiu că e urât să spun acest lucru, dar nu concep ca mama copiilor noştri să ţină copilul în braţe şi ţigara în gură. În primul rând vreau nişte copii sănătoşi, iar fumatul strică ecuaţia", spune David.

El îşi trăieşte în prezent relaţia pe deviza "vom trăi şi vom vedea", nefiind sigur de viitorul relaţiei sale. "Relaţia noastră şi viitorul ei depinde în mare măsură de hotărârea ei privind fumatul. Momentan ea nu ştie dacă să se lase sau nu de fumat, iar eu nu ştiu dacă vom râmâne sau nu împreună", suspină David.

Gelozie din pricina ţigării?
David explică de ce este împotriva ţigărilor. El recunoaşte că indecizia iubitei sale îi provoacă un sentiment de gelozie.

"Ştii, ţigările le cumperi la pachet, 20 de bucăţi cu 10 lei, însă sentimentele nu le cumperi, ci le cauţi. Unii nu le găsesc atât de uşor. Aşadar, n-are cum să fie o ţigară mai importantă decât sentimentele persoanei iubite, consider eu. Din păcate, mulţi nu văd lucrurile aşa", spune el.

Radu nu vede lucrurile aşa, ba dimpotrivă. În viziunea sa, partenerul de cuplu care îi cere celuilalt să se lase de fumat este cel egoist.

"Nu m-aş lăsa de fumat pentru că aşa doreşte iubita mea decât dacă ea ar avea o problemă de sănătate sau ţigările ne-ar afecta serios cuplul- de exemplu, dacă ar mări riscul de infertilitate, noi având deja probleme în acest sens. Altfel, nu i-aş face pe plac", spune el.

Daca ti-a placut acest articol, atunci apasa LIKE, pentru a-l citi si altii.

Sursa: revista Unica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...