Te iubesc!

Care e magia ce te face sa spui te iubesc? Rezultatul unor reactii chimice din organism, reactivarea unor experiente din copilarie?
Cercetatorii incearca sa explice tainele celui mai frumos si dorit sentiment.

Cand Paris s-a indragostit de preafrumoasa Elena, sotia lui Menelau, nimic nu a mai stat in calea pasiunii lui: a dus-o in cetatea tatalui sau, Priam, declansand astfel lungul sir al razboaielor troiene. Un moment de gandire, de ratiune din partea lui Paris si istoria ar fi putut urma un curs pasnic. Dar chemarea inimii a fost mai puternica.

Iubirea ramane o enigma. Cum apare, ce este, cum functioneaza, de ce dispare sunt intrebari care genereaza raspunsuri si teorii diverse in randul oamenilor de stiinta. Dar cei mai multi dintre noi, fara a-i altera farmecul si romantismul, o iau ca un fapt firesc, o traire care aduce bucurii si, adeseori, tristete. Suntem in extaz cand iubim si suntem iubiti, dar cand dragostea dispare sau suntem brusc privati de ea, traim un sentiment acut de pierdere a directiei: ceea ce inainte era frumos, lasand in urma amintiri romantice in doi, s-a schimbat.

Dragostea este fragila. Uneori nici prietenia, nici respectul, nici obisnuinta sau anii petrecuti impreuna nu mai sunt de ajuns pentru a inlocui flacara pasiunii. In acele momente relatia da semne de slabiciune, iar finalul tine doar de hazard: apare altcineva sau se iveste un alt motiv de ruptura. In urma raman intrebari fara raspuns: cum a disparut dragostea? Voi mai trai asemenea experiente? Cum ma pot apara de ele?

CE ESTE DRAGOSTEA?
Multa dopamina: specialistii americani au ales mai multe persoane care erau "indragostite nebuneste" de cateva luni. Asezate in interiorul unui aparat special, primeau doua fotografii: una oarecare, si alta cu iubitul/iubita. In momentul in care subiectul se uita la persoana iubita, regiunile din creier legate de ideea de recompensa si placere se luminau. Iubirea facea sa se lumineze nucleul caudat, unde e localizata o retea bogata de receptori pentru un neurotransmitator numit dopamina. In proportiile normale, aceasta genereaza energie intensa, euforie, atentie concentrata si motivatia de a castiga recompense. Iata de ce, atunci cind esti indragostita de curand, poti sta treaza toata noaptea, esti agitata sau, cine stie, te gandesti sa faci bungee jumping etc.

 Daca ti-a placut acest articol, atunci apasa LIKE, pentru a-l  citi si altii.

Sursa: revista Bolero

Cititi si: 5 mituri total neadevarate despre iubire

Cum e definita dragostea?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...